materiaal

Magnesium
 
Magnesium is een van de wereld op de meest voorkomende metalen ik werk er sinds 2013 mee eerst als test metaal maar op verzoek ben ik er mijn ontwerpen mee gaan maken.
Het is licht en sterk maar kan niet gesoldeerd en na jaren onderzoek ontdekte ik hoe het te klinken en te coaten is.
elementen je vind het in dolomiet of zeewater in grote hoeveelheden een kubieke kilometer  zeewater bevat meer magnesium dan wordt jaarlijks wordt verwerkt.
Het is een lichtgewicht materiaal dat 1,8 kilo per liter weegt dat is 30% lichter dan aluminium en 80% lichter dan staal.
Om gewicht te verminderen in veel producten steeds meer toegepast.
Veelzijdigheid bij toepassingen zoals het gebruik in de automobiel en transportmiddelen, en in toenemende mate in medische technologie en de prothesen heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt ook de ontwikkeling van composietmaterialen op basis van magnesium heeft een groot potentieel.
En mensen hebben magnesium nodig wat we uit ons voedsel halen, speciaal spinazie.
Het is in iedere cel van ons lichaam aanwezig en is onmisbaar voor de energie productie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten.
Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen.

Maar Magnesium wordt gemakkelijk aangetast door zouten en zuren en daarom wordt het gecoat, bij mij meestal zwart-groen volgens een zelf ontwikkeld procedé, zeg maar geanodiseerd.
Wel kan het kan op randen slijten en blank worden, bij zilver gaat het precies andersom, dat word op ‘niet’ slijt plekken zwart.
Het metaal houd van een beetje olie of vaseline, en niet van zout, zuur, vocht en zeepwater.
 
Ik heb ook magnesium van de Duitse firma Krups die experimenteerd met z.g. Flisgieten
Dat is kortweg metaal poeders mengen, door een hoogfrequent smelt ring op een ijskoud snel draaiend oppervlak laten vallen.
en het zo verkregen lint tot plaat walsen.(Dit omdat magnesium door haar geringe s.g. zich niet of nauwelijks met de meeste metalen laat legeren)
Dit materiaal is een beetje vlekkerig maar het oxideert inderdaad niet.

zilver

Zilver is een fijn te bewerken metaal, meestal gebruik ik eerste gehalte (92,5%)
Het zachte Zilver is verhard door het zonder gloeien uit te walsen, het wordt dan zeer veerkrachtig en de basis van mijn ontwerpen, 
ik laat het walsen graag over aan de Amsterdamse Firma Drijfhout waar ik al van af 1965 kom.
Zilver werd al voor het begin van onze jaartelling gebruikt voor versiersels en als betaalmiddel.
Er zijn minstens veertien talen waarin voor zilver en geld hetzelfde woord wordt gebruikt.
Uit opgravingen blijkt dat al 4000-3500 v.Chr. zilver werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Vaak werd zilver geassocieerd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna.
In het Latijn heet zilver argentum waar zilver het symbool Ag aan dankt.
In de geneeskunde werd colloïdaal zilver vroeger als antibioticum gebruikt, in de alternatieve geneeskunde gebeurt dit nog steeds.
Zilver heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid.
Daarnaast geleidt zilver van alle metalen warmte het best.
Door de hoge optische reflectie kan je er prachtige spiegels mee maken.
Het klassieke juweel ontwerp word veel gesoldeerd, maar mijn designs puzzel ik in elkaar tot veerkrachte modellen, vorm doel en materiaal kombineren geven zo inspiratie tot eindeloos veel mogelijkheden.

Zirconium

Cubic Zirconia (CZ) als mineraal uiterst zeldzaam maar het wordt met succes gesynthetiseerd voor gebruik als imitatiediamant.
Het gesynthetiseerde materiaal is hard, optisch onberispelijk en kan in een verscheidenheid van kleuren.
Vanwege de duurzaamheid, en dicht visuele gelijkenis met diamant, is synthetisch zirconia de belangrijkste imitatiediamant sinds 1976.
De extreem hoog smeltpunt van zirconia (2750 ° C) vormde een belemmering voor gecontroleerde single-kristalgroei, omdat er geen bestaande smeltkroes sterk genoeg was om het in gesmolten toestand te dragen.
Cubic zirconia is optisch dicht bij diamant en alleen een geoefend oog kan ze onderscheiden.
De belangrijkste kenmerken van CZ die het onderscheiden van diamant zijn waarneembaar onder de microscoop of loupe.
En het heeft een hardheid 8,7 Mohs tegen 10 voor diamant.
Soortelijk gewicht. 5,7 ongeveer 1,7 keer meer dan Diamant dat is 3,52
Brekingsindex van 2,176 in vergelijking met een diamant 2,417, dit betekent dat het heel veel ‘vuur’ heeft.
Synthetische edelstenen uit het laboratorium zijn fysisch en chemisch identiek aan in de natuurlijke stenen, maar veel minder kostbaar

De productie is te vergelijken met 3d printen!




Manufacturing Method: Verneuil, also called Flame Fusion