designed by function
Techniek
Het doel van mijn ontwerpen is vooral constructies maken.
Bijvoorbeeld de ringen van losse onderdelen die door een steen ineen gesloten worden.
De benodigde veerkracht is daar uitgangspunt voor de vormgeving.
Vanaf het prille begin werk ik met plaat eerst door met figuurzaag, en later fotochemisch etsen, lasersnijden, waterstralen en cnc frezen.
En ook hoe je iets maakt, uit welk materiaal en wat de voor en nadelen van dat materiaal kan benutten en waarmee bewerk je het materiaal en is die bewerking te sturen zijn allemaal zijn allemaal onderwerp van mijn onderzoek.
sinds 1966 ontwerp en maak ik dingen en heel vaak zijn dat sieraden. Eerst met een figuurzaag, (bij edelsmeden is dit meer een getande haar ongeveer 0.3 mm dik). Ik zaagde hele marathons aan uit plaat gevouwen ontwerpen, armbanden en slot constructies, en omdat ik een Trial-and-error type ben ook nog eens meerdere keren. Al zagende ontstond de behoefte aan een speciaal machientje, maar het duurde tot 2002 tot ik een tweedehands contactlenzen draaibankje wist om te bouwen tot een cnc freesje. Maar eerst nog Micro MeCahno (collectie Museum Arnhem) geheel met de hand geboord en gezaagd in 1972. Een vertegenwoordiger van de Firma van Kempen en Begeer vertelde over “fotochemisch etsen” een tekening word gefotografeerd en uit metaal geëtst, een prachtige techniek, maar geheel op analoge fotografische chemie gebaseerd, te omslachtig te veel chemicaliën en eigenlijk te omslachtig om zelf te doen. Maar Mathijs en ik deden het toch, we etsten onze LeoMat insecten en buitte de techniek tot het uiterste uit.

Pas later na tweeduizend kwam de hele beweging om per ontwerpen per computer te fabriceren op gang , en doordat ik zelf goedkoop mijn eigen machines kan bouwen kon ook ik razend snel thuis werken, op de pc ontwerpen en meteen daarna frezen, en op een fractie van een millimeter nauwkeurig weer aanpassingen maken, weer nog een model frezen want mijn try and error manier van werken is nooit verholpen, ook het senioren probleem van grovere motoriek en brillen lost hiermee op.

Ik maak en repareer natuurlijk ook thuis alles, en omring ons liefst met dingen die te pareren zijn.
Natuurlijk zijn edelsmeden kringlopers pur sang, al eeuwen recycleren ze edelmetaal, en het moet gezegd dat de edele aard van goud en zilver dat goed mogelijk maakt.
Waarom dan zo vaak Magnesium?
Daar ben er in 2002 mee begonnen, van Antoon van Belle van Highways International uit Baarn die ik kende van flinterdunne Wolfram draad voor allerlei special effects kreeg ik wat proefstroken. Het was bedoelt als schets materiaal om proefjes te frezen en zodoende ‘Fatsoen’ (materiaal her-verwerkings- kosten) uit te sparen. Die kosten liepen door mijn try and error natuur flink op, ik experimenteer veel zoals op de achtergrond foto van deze site te zien is.
En toen artistieke klanten het merkwaardige metaal zagen hadden ze dat liever dan edelmetaal, en ben ik er ontwerpen voor gaan maken.

Het is licht en sterk en kan niet worden gesoldeerd maar heeft het voordeel van zijn veerkracht.
en gaande weg ontdekte ik hoe het te klinken en te coaten is.
Dat coaten is belangrijk want Magnesium oxideert gemakkelijk tot een wit poeder dat vooral bekend is om je handen stroef te maken bij de het turnen.
Er zijn twee typen die ik gebruik, type AZ31B afkomstig uit de vliegtuig industrie, ‘en een Flits gegoten type, (dat is kortweg gemengde metaal poeders hoogfrequent smelten en tot lint gieten dit samenpersen en tot plaat walsen) wat gemaakt word door Krups , het is een beetje vlekkerig maar het oxideert niet en hoeft niet gecoat

1982 Apple 2e begin met computergestuurde machientjes.
CNC in 1983 geprobeert een 3d printer te maken, dat was wat te veel en het frame verbouwde ik tot een piepschuim snijder, en op deze foto staan 3 stoeltjes uit piepschuim. Het programmeren ging via een soort G-code en Markus The Mobz maakte software.
In 1993 kwam en een Plasma cutter en kon ik staalplaat tot 3 mm snijden, met de nogmaals verbouwde ex piepschuim cutter. de kandelaar is het eerste ontwerp daarmee, later zijn ze met water en laser gesneden.
CNC frees nr 1 precisie 0,001 bereik 90 x 60 x 40 mm 2002 bron: Duitse contactlenzen draaibank, en een machientje gekocht bij “de Frozen Fountain” in Amsterdam toen nog een verkooppunt van de goeroe Maharaja.
in 2007 door blokkering van het koelmiddel tijdens het frezen van Titanium in de fik gevlogen.
Diy rvs cnc
2007 Nieuwe Cnc frees ook eigen ontwerp gelasered rvs.
200 x 300 x 150 mm