Magnesium

Het metaal Magnesium. De aarde bestaat er voor 2,5 % uit. Maar uitsluitend in verbinding met andere materialen want magnesium gaat gemakkelijk verbindingen aan, het is zogezecht heel sociaal

wit poeder

Magnesium
Is het bekendst als oxide dat witte poeder om je handen stroef te maken bij sporten, maar het is een metaal dat op de wereld veel voorkomend.
Het is licht en sterk en absoluut niet giftig, en al ware het heel sociaal gaat graag verbinding aan,
zo is het een essentiële bouwsteen in heel veel levende organismen en een belangrijk onderdeel van sommige edelstenen zoals: Peridot, Toermalijn, Beryllium en Spinel.

"Roesten"

Ook wordt gemakkelijk aangetast door zouten en zuren en daartegen gecoat, meestal zwart-groen.
En een nadeel is dat het niet eenvoudig kan worden gesoldeerd, gehamerd of al te veel verbogen, een voordeel is de veerkracht die is zeer goed toepasbaar is als uitgangspunt voor een ontwerp. Een ander voordeel is dat het bij 310 graden plastisch wordt maar daartegen kan het rond de 700 graden ontbranden.

vervaardiging

Flits Gieten
Omdat het legeren moeilijk is experimenteren een aantal producenten met ‘Flits gieten’, dat is gemengde metaal poeders hoogfrequent smelten en tot lint gieten, samenpersen en tot plaat walsen. Het resultaat is een beetje vlekkerig maar het oxideert niet en hoeft niet gecoat.
De plaat waar Ik mee werk is een experimentele batch van de Duitse staal fabriek Krupps

gebruik

Het metaal is voor klassiek edelsmeden ongeschikt verijst een eigen aanpak. Oorspronkelijk gebruik ik het type AZ31B afkomstig van Fokker voor vliegtuig bouw, als testmetaal om mijn ontwerpen in uit te schetsen maar toen mijn kunstgevoelige klanten rond 2002 liever het Magnesium experiment wilden dan het edele resultaat ben ik me er op gaan toeleggen.


form & functie

De invloed van het materiaal op het werk is erg groot en na een jaar of tien ontdekte ik hoe ik het moest coaten omdat het zo gemakkelijk oxideert en nog een paar jaar later hoe het is te klinken.

bijv. Ring Prouvé

De eigenschappen zijn voor een goed deel bepalend voor het resultaat, technische sieraden een beetje provocatief maar ook degelijk en eigenzinnig.